• Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Français
Agriport 36  |  1775 TB Middenmeer |  info@tiboafzuigtechniek.nl  |  +31 (0)229 262371

Afzuiging van Endotoxine bij citruswassstraat

Citruswasstraat wist nagenoeg alle sporen uit

Aangetast citrus accepteren retailers niet meer, vertelt René Tunker van Looije Packing. Looije was de eerste verpakkingsdienstverlener die zich toelegde op het geautomatiseerd citruswassen van overzees fruit. Hiervoor zetten ze de voor Spaans citrus ontwikkelde techniek van MAF Roda in. “Vergeleken met het handmatig poetsen, is citruswassen is een zeer effectieve en efficiënte manier van werken met een veel beter eindresultaat”, vertelt René. “Citrus dat uit de wasstraat komt, is écht schoon. Bij handmatig poetsen, verwijder je de schimmels die met het blote oog zichtbaar zijn.

De wasstraat verwijdert tot 95 procent van de sporen en daardoor blijft het citrus aantoonbaar langer goed. Handmatig en automatisch poetsen is kostentechnisch gelijk maar je hebt wel een veel beter resultaat.”

Afzuiging fijnstof cruciaal

Hoewel het proces bekend staat onder de naam citruswassen, wordt er slechts een minimale hoeveelheid water verbruikt in het proces. De citrus gaat niet via een waterbad zoals bij appels en peren maar wordt gewassen met behulp van een vernevelingssysteem waardoor het waterverbruik zeer beperkt is. Aan het begin van de waslijn wordt de citrus vanuit dozen of bins op de lijn gestort waarna de slechte kwaliteit, de zogenaamde ‘stofballen’, er handmatig uit worden gehaald. “Wanneer er een door groen- of blauwschimmel aangetaste citrus tussen zit, komen er meteen enorme fijnstofwolken vrij (waaronder endotoxine) dat overal in de hal neerslaat. Dit is natuurlijk zeer slecht voor de gezondheid van de medewerkers (ademhalingsklachten, hoofdpijn) maar ook voor de werking van de machines. Wanneer we dit niet zouden afzuigen, zou de hal na een week al groen uitslaan.” Daarbij komt ook nog dat er aan de kwaliteitseisen van de afnemers moet worden voldaan.

Het luchtafzuigingssysteem is daarom een cruciaal onderdeel van de citruswasstraat. Om te voorkomen dat fijnstof zich door de lucht verspreidt en medewerkers het inademen, is de lijn aan het begin ingepakt met stoftenten en wordt het vrijkomende fijnstof van bovenaf afgezogen en door filters afgevangen. Door middel van perslucht worden de filters gereinigd en word het fijnstof centraal opgevangen in een afgesloten container. Schone lucht (99,9% schoon) wordt retour gebracht in de verwerkingshal. Dit proces is ontwikkeld door Tibo Afzuigtechniek.

Lees hier het gehele artikel